عبدالرسول پورعباس رییس سازمان سنجش آموزش کشور در نشست خبری با اصحاب رسانه به مهمترین تغییرات کنکور سراسری از سال آینده اشاره کرد و گفت: با گذر زمان فناوریهای جدید وارد معرکه برگزاری آزمونها شده است و طبیعتا سازوکارهای طراحی شده ۱۲ سال قبل دیگر جواب نمیدهد لذا قرار است که سازوکار جدیدی مبتنی بر علم و خدمات جدید برای آزمونها طراحی شود.
پورعباس با بیان اینکه برای سه سال آینده این نوید را میدهم که آزمونها تماما هوشمند برگزار شوند، ادامه داد: تغییرات کنکور سراسری از سال ۱۴۰۱ اعمال خواهد شد و اولین قولی که به داوطلبان میدهیم این است که دفترچه و پاسخنامه آزمون ارتقاء پیدا کند، به این معنی که یک دفترچه عمومی و دو دفترچه تخصصی به همراه یک پاسخنامه عمومی و دو پاسخنامه تخصصی در بین داوطلبان توزیع شود.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به اینکه تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری به ۴۰ درصد خواهد رسید و از طرف دیگر سوالات آزمون از حالت کلیشهای به محتوایی (درچارچوب کتب درسی) تبدیل میشود، یادآور شد: در گذشته روال به این صورت بود که پاسخنامههای عمومی و تخصصی چهار تا چهار و نیم ساعت در دست داوطلبان قرار داشت و داوطلبان در این مدت موظف به پاسخگویی بودند، در کنکور ۱۴۰۱ ما اگرچه شمایلی از روند گذشته را خواهیم داشت، اما در عین حال تغییراتی را در این روند اعمال میکنیم.
وی تاکید کرد: یکی از تغییرات این است که پاسخنامهها حداقل ۷۰ تا ۸۰ دقیقه در اختیار داوطلب قرار داشته باشند و بعد از اتمام کار داوطلب با پاسخ نامه اول، پاسخنامه بعدی به داوطلب داده شود که این تصمیم امنیت آزمون را به شدت تقویت میکند.
وی تاکید کرد: به تبع تغییر دفترچهها در آزمون ۱۴۰۱، تعداد سئوالات آزمون نیز تغییر خواهد کرد و ممکن است تعداد پنج یا شش سئوال کمتر از گذشته باشد، اما در عین حال محتوایی کردن سئوالات مدنظر سازمان سنجش قرار دارد.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه کنکور از سال ۱۴۰۲ به صورت تمام الکترونیکی برگزار میشود، اظهار کرد: اگرچه تغییرات کنکور از سال ۱۴۰۱ شروع شده، اما تغییرات اساسی و عمده آن از سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ اعمال خواهد شد و تصمیم داریم کنکور در این سالها به صورت تمام الکترونیکی برگزار شود.
به گفته وی؛ در کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ آزمون عمومی نخواهیم داشت، زیرگروهها حذف خواهند شد، حتی ممکن است سوالات تشریحی هم مدنظر قرار گیرد.
پورعباس گفت: تلاش میشود که قبل از آغاز مهرماه نتایج کنکور داوطلبان اعلام شود.
آزمونها هوشمند میشوند
وی با اشاره به تصمیم برگزاری چند دوره کنکور سراسری طی یکسال افزود: قانون شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کرده که حداقل دو بار کنکور در سال برگزار شود پیشنهاد ما این است که هر هفته آزمون هوشمند برگزار شود و زمان مطرح نباشد و هر داوطلب حداکثر در دو آزمون بتواند شرکت کند البته این موضوع هنوز تصویب نهایی نشده است.
رییس سازمان سنجش آموزش کشور بیان کرد: تلاش داریم در یک تعامل فی مابین با آموزش و پرورش تمام آزمونها را هوشمند برگزار کنیم که امکانپذیر است و باید سازوکارها را فراهم کنیم درحقیقت هرچه تعداد آزمونها بیشتر باشد آرامش خاطر بیشتری میشود. البته این موضوع را باید در نظر داشت که چند پذیرش در سال نخواهیم داشت، بلکه چند سنجش و تنها یک پذیرش سالانه!
سهمیههای کنکور در حال متعادلسازی
وی درباره سهمیههای کنکور و تغییرات آن عنوان کرد: سهمیههای کنکور که تعدد بسیاری دارد در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی است، در توافق بین مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار شد که سهمیهها ساماندهی شوند و حال در مرحله تدوین هستند. درحقیقت آنها به دنبال متعادل سازی سهمیهها هستند تا کار پیچیده نباشد.
پورعباس تاکید کرد: تغییرات سهمیههای کنکور سراسری به کنکور ۱۴۰۱ نمیرسد. همان سهمیههای پیشین اعمال میشود.
ترکیبی از سوابق تحصیلی و آزمون نتیجه سنجش فرد را نشان میدهد
وی با اشاره به تغییرات سوابق تحصیلی گفت: به نظر من به عنوان آزمون ساز، دیگر کنکور به معنای واقعی نداریم. ۶۰ درصد سوابق تحصیلی در نظر گرفته میشود و ترکیبی از سوابق تحصیلی و آزمون نتیجه سنجش فرد را نشان میدهد. اینکه یک سال فرد درس میخواند و در چهار ساعت نتیجه اش مشخص میشود استرس زیادی به داوطلب وارد میکند.
رئیس سازمان سنجش با اشاره به ایدههای متفاوت برای آزمونهای هوشمند گفت: از سوالات چهار گزینهای، سوالات هم گزینهای، سوالات پاسخ کوتاه، سوالات پاسخ بسته و حتی سوالات تشریحی گزینههایی هستند که برای آزمونهای هوشمند در نظر گرفته شده است که استرس را هم از بین میبرد.
وی افزود: کنکور اکنون یک مسابقه شدیدی است که بر روح و روان دانش آموزان تاثیر میگذارد.
طراحان سوالات کنکور از سراسر کشور / مخزن سوالات همیشه پر بار است
رئیس سازمان سنجش درباره طراحی سوالات کنکور و تغییر طراحان گفت: سامانهای طراحی کردیم که هر استاد دانشگاه یا هر معلمی در هر نقطهای از کشور میتواند طراح سوال کنکور باشد و آن را داشبوردی که فرد دارد قرار دهد. برای استفاده از این سوالات هیات ممیزه داریم که به صورت هوشمند سوالاتی که کدینگ شده اند و به خط کتاب رفرنس دادهاند، استفاده میکنند.
وی افزود: مخزن سوالات همیشه پر بار است و دوره چرخه سوالات به صورت هوشمند اجرا میشود. ممکن است یک سوال تکرار شود، اما پاسخهای آن متفاوت باشد. این تغییرات تا سال ۱۴۰۳ اجرایی میشود.
ادعای پوچ و دروغین درباره امنیت آزمونها رصد میشوند
وی درباره بحثهای امنیت آزمون گفت: ما در سازمان سنجش گروه امنیت آزمون داریم که به موضوع ادعاهایی مبنی بر لو رفتن سوالات و تقلب و خرید و فروش سوالات کنکور تسلط دارد و همه این ادعاهای پوچ و دروغ را رصد میکند. فردی شناسایی شده که ۷۰ میلیون هم پول داده است، اما حتی مجاز به انتخاب رشته هم نشده است.
پورعباس افزود: برخی با سیستمهای آفلاین و برخی گوشیها ممکن است تصاویری هم گرفته باشند، اما همه این شبکهها شناسایی شده اند و قبل از آزمون دستگیر میشوند. کیفیت چاپخانه سنجش را ارتقا میبخشیم. برای هر درس یک ستون پاسخنامه خواهیم داشت و سرعت عمل ایجاد میکنیم و سعی میکنیم بدون خطا پیش برویم. ابتدا عنوان شد ۸۰۰ نفر و بعد ۱۲۰۰ نفر و تا الان که ۲۷۰۰ نفر نیز گفته شده است که آزمونهای آنها شبهه دار بوده است. البته این تعداد مربوط به سالهای ۹۷ تا ۹۹ و همچنین ۶۰۰ نفر برای آزمون سال ۱۴۰۰ بوده اند. یک مقدار در این زمینه بی تدبیری سازمان سنجش و یک مقدار هم بی تدبیری سازمانهای نظارتی رخ داده است.
وی گفت: پیش از این بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات آزمونها این کار را میکردیم که هر میزان تخلفی که تا مهرماه اعلام میشد به سازمان سنجش رسیدگی میکردیم و بعد از مهرماه اگر عنوان میشد به آن دخالت نمیکردیم مگر در شرایط خاصی که تخلف کاملاً محرز باشد.
رئیس سازمان سنجش افزود: برای شبهه در آزمون سه شاهد در نظر گرفته میشود که یکی از آنها اعلام تخلف بر اساس گزارشهای مردمی است. بخش عمدهای از این گزارشهای مردمی به نظر من دخترخاله پسرخالهای است.
وی گفت: از نظر من آزمون ساز وقتی تعداد متقلبین یک آزمونی از حدی فراتر برود آزمون خدشه دار میشود. تقلب جزء آزمون است و ما باید به سمتی برویم که بستر تقلب را از بین ببریم. یکی از راهکارها این است که آزمون چهار ساعت نباشد. وقتی هر داوطلب پاسخنامه را باید یک ساعته تحویل دهد دیگر فرصتی برای تقلب نمیماند.
تعیین تکلیف داوطلبان آزمون شبههدار
پورعباس خاطرنشان کرد: برای موضوع آزمون شبهه دار اول به کمیسیون اصل ۹۰ رفتیم بعد ایدهای ارائه شد و همان ایده در کمیسیون آموزش مجلس هم مطرح شد و با اتفاق نظر همه از آن حمایت کردند.
وی گفت: ایده این است که پرونده آنهایی که در هیات بدوی هستند بررسی مجدد صورت گیرد. پرونده آنهایی که به هیات تجدیدنظر رفته نیز بررسی شود که آیا تبرئه میشوند یا خیر. تاکنون یک هزار نفر در هیات بدوی تبرئه شده اند.
رئیس سازمان سنجش افزود: همچنین تنها گزارشهایی مورد توجه قرار میگیرد که متقن باشد، صورت جلسه ابزار و آلات داشته باشد و صورت جلسه وزارت اطلاعات هم ضمیمه شده و ارتباطات پولی و رد و بدل پول نیز تایید شده باشد. این تعداد کمتر از ۲۰۰ نفر هستند.
وی گفت: اگر فردی تبرئه شده باشد مشکلی ندارد و میتواند تحصیل خود را ادامه دهد.